Home GearClubs Hoeveel golfclubs mag je meenemen?

Hoeveel golfclubs mag je meenemen?

In golf geldt de belangrijke 14-clubregel voor tornooien

door Yannick
3 minuten leestijd
tijdens tornooien dragen caddies de golftassen met de 14 uitgekozen golfclubs

Volgens de regels van golf mag je maximaal veertien clubs in je golftas hebben tijdens een ronde. Dit aantal is vastgesteld om eerlijkheid te garanderen voor alle golfers, ongeacht hun vaardigheidsniveau. De 14-clubregel betekent dat je de clubs die je in je golftas hebt zorgvuldig moet selecteren.

Als beginner zal je misschien beginnen met 3 tot 4 clubs. Nadien ga je over naar meerdere clubs van een bepaald type (driver, putter, iron, …). Naarmate je niveau omhoog gaat zal je steeds meer ervaring opdoen met andere golfclubs. Eens je voorbij 14 clubs gaat zal je keuzes moeten maken.

De 14-clubregel

De 14-clubregel betekent dat golfers niet meer dan veertien clubs in hun tas mogen hebben tijdens een ronde. Het gaat hier om competitie en professioneel golfen, al is het een algemene regel die ook onder vrienden gebruikt wordt.

Als je begint met minder dan veertien clubs, kun je tijdens de ronde clubs toevoegen om aan de limiet van veertien te voldoen. De 14-golfclub-regel wordt gerespecteerd door de meerderheid van de golfers, vooral in officiële wedstrijden en toernooien. Als je meer dan veertien clubs in je tas hebt, kun je gediskwalificeerd worden van de wedstrijd.

Deze regel is vastgelegd in Regel 4 van de golfregels, die worden beheerd door de R&A en de United States Golf Association (USGA). De exacte oorsprong van de 14-golfclub-regel is niet duidelijk. De regel werd in 1938 door de USGA geïntroduceerd en later ook door de R&A overgenomen.

je beslist zelf welke je kiest de 14 clubs zoals volgens de regels van golf. Al zijn er enkele logische keuzes

Welke clubs in een golftas

Hoewel golfers de veertien clubs in hun golftas op maat kunnen maken, is er een algemene opstelling die de meeste golfers hanteren. Deze opstelling omvat de volgende clubs:

  1. Driver
  2. 3-wood
  3. 5-wood
  4. 4-hybride
  5. 5-ijzer
  6. 6-ijzer
  7. 7-ijzer
  8. 8-ijzer
  9. 9-ijzer
  10. Pitching wedge
  11. Sand wedge
  12. Gap wedge
  13. Lob wedge
  14. Putter

Anders dan, een logische verdeling voor beginner tot gemiddelde golfers is:

Raad geven aan een pro ga ik niet doen. Hij weet zelf wel wat er allemaal in de golftas gaat. Of beter, de caddie weet het.

golftrolley met 14 golfclubs zoals voorgeschreven in de regels

Je golfclubs organiseren

Het is belangrijk om je clubs goed te organiseren in je golftas. Een goede organisatie kan je helpen om sneller en efficiënter bij de juiste club te komen tijdens het spel. De meeste golftassen hebben verschillende vakken om je clubs in te organiseren. Hier zijn enkele tips voor het organiseren van je golftas:

  • Plaats je driver en houten clubs in de achterste vakken van je tas.
  • Plaats je hybride clubs en ijzers in het midden van je tas.
  • Plaats je wedges en putter in de voorste vakken van je tas [6].

Het selecteren van de juiste golfclubs

Het selecteren van de juiste golfclubs is van cruciaal belang voor elke golfer. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het selecteren van de juiste clubs:

  • Kies clubs die passen bij je niveau en ervaring.
  • Kies clubs die passen bij je lichaamsbouw

Als beginnende golfer heb je ook geen nood aan 14 of meer golfclubs. Je hebt genoeg aan 3 tot 4 golfclubs om te beginnen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info