Home GearClubs Alles wat je als beginner moet weten over golf drivers

Alles wat je als beginner moet weten over golf drivers

Je golfpartij begint met een driver, maar waarom?

door Yannick
4 minuten leestijd
wat is de driver golfclub en waarvoor wordt het gebruikt

 Wat is een driver?

Een driver (houten 1) is een speciaal type golfclub die ontworpen is om de bal met maximale snelheid en afstand te slaan. De term ‘houten 1’ verwijst naar de kop van de club die vroeger was gemaakt uit samengeperst hout. Maar deze term wordt de dag van vandaag niet meer gebruikt.

Deze club heeft het grootste clubhoofd, de langste shaft en de minste loft van alle golfclubs. Het clubhoofd van een driver is meestal gemaakt van titanium of composietmaterialen. De aerodynamische vorm van het clubhoofd dient om de luchtweerstand te minimaliseren tijdens de swing.

Het doel van een driver is om de bal zo ver mogelijk naar de green te brengen. Daarom wordt hij meestal gebruikt om af te slaan op par-4’s en par-5’s. Door de lengte van de club is de driver de moeilijkste club om mee te slaan.

Hoeveel graden is een driver?

De loft van een driver varieert tussen 7 en 13 graden, maar de meeste drivers voor beginners hebben een loft van ongeveer 12 graden. Bij heel wat drivers is het mogelijk om de loft aan te passen aan je speelstijl.

Een hogere loft helpt namelijk bij het genereren van meer lift en backspin. Dat resulteert in een hogere en stabielere balvlucht. Bovendien zijn drivers met een hoge loft meer vergevingsgezindheid bij off-center slagen.

driver langer dan andere golfclubs

Waar gebruik je een driver voor?

Een driver wordt voornamelijk gebruikt voor tee shots op par-5 en par-4 holes, maar ook soms op lange par-3 holes. Het doel van de driver is om zo ver mogelijk te slaan om dichter bij de green te komen.

Door het grote clubhoofd en de lage loft kunnen golfers met een driver aanzienlijke afstanden bereiken, waardoor ze in minder slagen de green kunnen bereiken.

Hoe ver kan je slaan met een driver?

De afstand die je met een driver kunt slaan, hangt voornamelijk af van je techniek, fysieke kracht en de kwaliteit van je driver. Gemiddeld slaan beginners met een driver tussen de 180 en 230 meter.

Driver voor lange afstanden naar de green

Meer ervaren spelers kunnen afstanden van 250 meter of meer bereiken. Professionele golfers slaan vaak 300 meter of verder. De Brusselaar Nicolas Colsaerts vestigde tijdens het Wales Open (EPGA) op de negende hole een record. Hij sloeg de bal bij afslag maar liefst 408,74 meter ver, een European Tour-record.

Heeft een beginner een driver nodig?

Hoewel een driver niet absoluut noodzakelijk is voor beginners, wordt het wel aanbevolen om er een in de tas te hebben.

Het gebruik van een driver kan helpen bij het ontwikkelen van een goede swingtechniek en het opbouwen van vertrouwen op de baan. Bovendien zorgt een driver voor meer afstand op de lange holes, waardoor beginners beter kunnen concurreren met meer ervaren spelers.

Helaas hebben veel beginnende golfers de neiging om drivers te kiezen die ver boven hun niveau liggen. Ze kiezen dan voor de duurste en meest geavanceerde modellen.

Volgens ons is dit een veel gemaakte fout die je best kan vermijden. Geavanceerde drivers zijn minder vergevingsgezind waardoor je als beginner veel fouten gaat maken wat op lange termijn demotiverend kan zijn.

beginner golftas heeft één driver nodig voor tee off

Wat kost een driver?

De kosten van een driver variëren sterk, afhankelijk van het merk, het model en de kwaliteit van het materiaal. Budgetvriendelijke opties zijn beschikbaar vanaf ongeveer 100 euro. High-end drivers van topmerken zoals Callaway, TaylorMade en Titleist kunnen oplopen tot 500 euro of meer.

Wij raden beginners niet aan om een high-end driver te kopen. Deze zijn niet enkel duurder maar ook minder vergevingsgezind. Het is beter om een instapmodel te kopen waarmee je consistent goed kunt afslaan voor je overstapt naar een duurder model. In onze vergelijking van de verschillende drivers dat je online in België kan kopen kan je meer advies vinden.

Wat is het verschil tussen een driver en een wood?

Een driver heeft een langere shaft, een groter clubhoofd en een lagere loft (7 tot 13 graden). In tegenstelling tot een fairway wood wordt een driver enkel gebruikt om af te slaan op de tee.

Fairway woods zijn, zoals de naam al verklapt, ontworpen voor gebruik op de fairway. Ze bieden meer controle en precisie dan drivers. Dit komt omdat ze een kortere shaft en een hogere loft hebben.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info