Home GearClubs Golfen met een wedge golfclub voor hoge lofts

Golfen met een wedge golfclub voor hoge lofts

Je golfpartij begint met een driver, maar waarom?

door Yannick
4 minuten leestijd
golf wedges voor beginners

Als golfer is een wedge één van je favoriete golfclubs om uit moeilijke situaties te geraken. Als beginner weet je misschien nog niet wat een wedge is. Wel, er zijn er verschillende en elk type dient voor een bepaalde situatie.

Hier overlopen we de verschillende soorten, en welke je kan aanschaffen als beginner.

Wat is een wedge?

Wedges zijn golfclubs met een korte shaft, een zwaar clubhoofd en een hoge loft.

Ze zijn ontworpen om nauwkeurige approach shots of shots uit het zand te slaan. Ze hebben een extra schuin slagvlak dat de golfer in staat stelt om de bal scherp te laten stijgen en dalen.

Hoe meer loft hoe hoger en korter je de bal slaat. Per definitie zijn wedges golf ijzers, maar ze worden doorgaans gezien als een aparte categorie.

Waar gebruik je een wedge voor?

Een wedge geeft de golfbal een hoge vlucht en veel spin. Hierdoor is hij uitermate geschikt om ervoor te zorgen dat de bal op de green landt met veel backspin. Hierdoor verhoog je de kans dat de bal op de green blijft liggen.

Afhankelijk van je afstand van de hole zijn er vier verschillende soorten wedges die je kan gebruiken. Het aantal graden van deze wedges varieert tussen de 46 en 64 graden.

de soorten wedge golfclubs

Welke golf wedges zijn er?

Wedges zijn er in allerlei soorten en maten en het kan een aardig verwarrende klus zijn om de goede wedge te kiezen. We maken een onderscheid tussen vier types wedges:

1. Pitching wedge (PW)

Dit is de wedge met het minst aantal graden loft, met doorgaans een variatie tussen de 46 en 48 graden. De pitching wedge wordt beschouwd als een van de basisclubs die elke golfer in zijn tas heeft zitten. Daarom zit deze wedge meestal standaard bij een golfset.

de verschillende soorten wedges zijn aangeduid met een letter

2. Gap wedge (GW)

De gap wedge, ook wel approach wedge genoemd is er om het gat te dichten tussen de pitching wedge en de sand wedge. Het aantal graden van de gap wedge zit vaak tussen de 48 en 54 graden.

3. Sand wedge (SW)

De sand wedge heeft een loft tussen de 54 en 58 graden. Deze club gebruik je voornamelijk om uit de bunker te geraken. Maar je kan hem ook gebruiken voor volle slagen, pitches en chips.

4. Lob wedge (LW)

De lob wedge is de wedge met de hoogste loft van alle golfclubs. Dat kan beginnen van van 58 graden en zelfs oplopen tot 64 graden. Dit dient om de bal zo snel mogelijk de hoogte in te krijgen om over een hoog obstakel zoals een boom te geraken. Maar ook voor shots waarbij je de bal zo snel mogelijk wilt laten stoppen op de green.

hoe ver slaat een golf wedge en waarvoor gebruik je ze

Hoe ver sla je met een wedge?

De afstand die je kan slaan met een wedge hangt af van de type wedge die je gebruikt maar ook van je techniek en je fysieke kracht. Hieronder kan je de afstanden vinden die een gemiddelde golfer kan slaan met elke wedge:

Club Graden Afstand
Pitching wedge 46 tot 48 75 tot 110 meter
Gap wedge 48 tot 54 65 tot 100 meter
Sand wedge 54 tot 58 55 tot 90 meter
Lob wedge 58 tot 64 45 tot 80 meter

Welke wedges als beginner?

In een golftas voor beginners volstaat het om een pitching wedge en een sand wedge te hebben. Gevorderde spelers gebruiken vaak een gap wedge en soms zelfs een lob wedge.

Als vuistregel houden de meeste spelers een verschil van vier graden tussen hun wedges.

Stel dat je een pitching wedge hebt van 48 graden dan kies je voor een gap wedge van 52 graden, een sand wedge van 56 graden en een lob wedge van 60 graden.

Als beginner heb je niet alle wedges nodig, enkel pitching en sand

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info