Home GearBallen Koopgids: Golfballen, en waar je op moet letten

Koopgids: Golfballen, en waar je op moet letten

Vergelijk vooral op hardheid of compressie, spin, dekking en... ja hoor, de kleur

door Yannick
8 minuten leestijd
waar op letten als je verschillende golfballen wil vergelijken op hardheid of compressie, spin, materiaal, kwaliteit van het merk, en de kleur

Waar op letten bij het kopen van golfballen?

Hardheid

Golfbalcompressie of hardheid betekent hoeveel de bal wordt samengedrukt wanneer je hem raakt met je golfclub.

Ballen met een lage compressie, rond de 70, hebben minder clubsnelheid nodig om de bal optimaal samen te drukken. Ballen met een hoge compressie vereisen een hogere snelheid van je golfclub en dus swing.

Er zijn een heleboel redenen waarom je de juiste compressie voor je bal moet kiezen. Het zal je spel niet maken of breken, maar het kan je helpen om de grootste afstand, de juiste spinsnelheid en de beste controle te krijgen. Let dus steeds op wat de compressiegraad is van de golfballen die je koopt.

Dekking

De meeste golfers gaan af op de naam of het merk van de bal, zoals Nike, TaylorMade of Pinnacle. Een belangrijke factor die je moet overwegen is het materiaal van de cover rond de bal. Dat kan urethaan, ionomeer of Surlyn zijn.

Als algemene regel geldt dat ionomeer en Surlyn golfballen goedkoper zijn en minder spinnen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor beginners en golfers met een hoge handicap.

Golfballen van urethaan zijn gemaakt voor gevorderde golfers. Deze ballen geven meer spin en een betere controle bij hogere swingsnelheden. Een van de grootste verschillen is hoe de bal aanvoelt als je ertegen slaat.

Kleur

Niets is zo frustrerend als je golfbal kwijtraken. Het kan zijn dat je golfbal minder goed zichtbaar is omdat het sneeuwt of mistig is.

Om te voorkomen dat je je bal verliest, zijn er verschillende kleuren golfballen op de markt. Het kan dus handig zijn om altijd een extra set gekleurde ballen bij de hand te hebben. We lijsten enkele populaire kleuren voor je op.

  • Wit: De typische witte golfballen zijn nog steeds het populairst. Dat is zo omdat wit de kleur is die het beste te zien is tegen een groene achtergrond.
  • Geel: Een andere populaire kleur is geel. Deze kleur wordt vaak gebruikt bij bewolking om de zichtbaarheid te vergroten. Klein weetje, de gele vallen het meeste op.
  • Oranje: Ook oranje golfballen worden gebruikt om de zichtbaarheid te verbeteren. Dit vooral in de sneeuw.
  • Roze: Ook roze golfballen worden gebruikt voor een betere zichtbaarheid in sneeuw en tussen de bladeren in de herfst.

Tot slot bestaan er ook lichtgevende golfballen waarmee je ’s avonds of ‘s nachts kan spelen.

Verschillende soorten golfballen, twee- tot vijfdelig

Er zijn verschillende soorten golfballen op de markt, waaronder tweedelige, driedelige, vierdelige en vijfdelige golfballen. Tweedelige golfballen zijn ideaal voor beginners, terwijl meer geavanceerde golfballen beter geschikt zijn voor gevorderde golfers.

Ook je golfspel en niveau is belangrijk

Niet enkel de kenmerken van de bal zijn belangrijk. Het hangt ook van jouw niveau af. Denk maar aan swingsnelheid, techniek en spin. Niet alleen bij het kiezen van een golfbal, dit zijn dingen waar je ook tijdens het golfen over kan nadenken.

Swingsnelheid en de impact op je keuze

Je swingsnelheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een golfbal. Golfers met een langzamere swingsnelheid hebben baat bij golfballen met een lagere compressie, terwijl golfers met een hogere swingsnelheid beter af zijn met golfballen met een hogere compressie.

Zo zie je hoe het ene op het andere inspeelt, en dat het in beide richtingen werkt. Golftechniek is belangrijker dan de golfbal of de club. Mijn coach kan met een houte stok verder slaan dan ik met mijn Taylormade.

De spin op een golfbal

Spin is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een golfbal. Golfballen met meer spin zorgen voor een betere controle en precisie, terwijl golfballen met minder spin meestal verder vliegen. Begrijp je spin nog niet, of heb je nog niet veel controle, blijf dan weg van zulke golfballen of je zal ze verliezen.

Welke kies je als beginner in golf?

Je kan niet golfen zonder golfbal. Voor je golf ontdekte wist je niet dat er zoveel verschillen waren. Nu weet je niet meer waar te beginnen als je in de winkel staat dan heb je twee opties. Bekijk onze vergelijking van de beste golfballen, van beginner tot gevorderd. Of leer hoe je een golfbal moet vergelijken. Hier zijn wat tips voor beginnende golfers:

Begin met een lage compressie

Als beginner heb je meestal een lagere swingsnelheid. Techniek is belangrijker dan kracht, dus zachter slaan is oké. Als bal ga je dan best voor een golf bal met een lage compressie (rond de 70). Deze ballen drukken makkelijker samen bij impact, met een betere afstand en gevoel als gevolg.

Ga voor een goedkopere bal

Je hoeft als beginner niet meteen te investeren in dure golfballen. Kies voor een bal met een ionomeer of Surlyn cover, die meestal goedkoper zijn en minder spin hebben. Spin is goed voor gevorderde golfers. De ballen zijn vergevingsgezinder en helpen je om je spel te verbeteren. Eens je pro bent, dan wordt de keuze in golfballen echt belangrijk.

Kies voor zichtbare kleuren

Beginners verliezen vaker golfballen. Dat kost geld! Kies een bal in een opvallende kleur zodat je hem gemakkelijker terug kan vinden. Gele of oranje ballen zijn goede opties om de zichtbaarheid te verbeteren. Wit is populair maar valt iets minder goed op.

Oefen met verschillende soorten ballen

Je moet oefenen, proberen, nog oefenen en nog proberen. Je golftechniek beteren vereist veel tijd en energie. Je hebt dus tijd genoeg om verschillende soorten en merken golfballen uit te testen.

Op een dag sla je een lucky hole-in-one, en dan adopteer je die bal als favoriet. Enkele slechte partijen later geef je nog eens kans aan een ander merk. Na heel wat proberen zal je ontdekken welke het beste bij jouw spel past. Op dat moment zal je anders naar een golfbal kijken. En dan wordt hardheid en dekking echt belangrijk.

Alles samen in twee zinnen: Als beginner is het belangrijk om te kiezen voor een golfbal met een lage compressie, een goedkopere prijs en een opvallende kleur. Probeer verschillende soorten en merken uit om te ontdekken wat het beste bij jouw spel past.

Als gevorderde golfer ga je voor een hogere compressie. Je speelt de bal ook minder kwijt waardoor je kan investeren in een set goede golfballen.

Voor gevorderde golfers enkele extra andachtspunten

Bij het kiezen van de juiste golfbal, zijn er enkele extra aandachtspunten voor gevorderde golfers.

Meerdere lagen

Beginners beginnen met een simpele tweedelige golfbal. Naarmate je beter wordt gebruik je een drie-, vier- of vijfdelige golfbal. Dingen zoals de kwaliteit van de buitenste laag, het aantal dimples, of het gewicht hebben invloed op de prestaties van de bal.

Personaliseren

Voor gevorderde of pro golfers (of voor je plezier, iedereen mag) kan het personaliseren van de golfballen wel iets tof zijn. Een familie-embleem, je initialen, een logo, … Je kiest zelf. Zo heb je unieke golfballen die niemand anders heeft. We raden dit aan voor gevorderde golfers omdat je als beginner je heel wat ballen kwijt zal spelen.

golfballen in verschillende kleuren en hardheid

Een antwoord op je vragen

Wat betekenen de cijfers op golfballen?

Wanneer je een of twee cijfers ziet op je golfbal, dienen deze voor identificatiedoeleinden. Fabrikanten vermelden deze nummers meestal dicht bij de merknaam of het logo, zodat spelers de ene bal van de andere kunnen onderscheiden.

Op die manier weet je welke jouw golfbal is als je met iemand anders speelt die dezelfde golfballen heeft. Wanneer er een getal met drie cijfers op de bal staat, verwijst dit naar het aantal kuiltjes of ‘dimples’ van de bal.

Welke golfballen passen bij mij?

Welke golfbal bij jou past, hangt af van verschillende dingen zoals je spelstijl, kracht en de slag die je wil slaan.

Als algemene regel geldt: hoe sneller je de club swingt, hoe meer compressie je wil in je bal. Ook de manier waarop en hoe goed je de bal raakt hebben invloed op hoe hard je swing de bal raakt natuurlijk.

Als je iemand bent met een lage swingsnelheid, dan wil je een golfbal met een lage compressie. Als je snel swingt, kies dan een bal met een compressiegraad hoger dan 100.

Voor een lage swingsnelheid ga je voor een golfbal met compressiegraad 80 of lager. Heb je een gemiddelde snelheid, dan koop je ballen met een compressiegraad van 90.

Wat kosten golfballen?

De goedkoopste golfbal kost zo’n 10 eurocent. Meestal koop je golfballen per tien, twaalf of twintig stuks. Je staat dus meestal niet stil bij de prijs per bal.

De prijs van een goede golfbal kan oplopen tot 7 euro per stuk. De prijs van de gemiddelde golfbal bedraagt 2 euro.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info