Home Techniek Hoe afstanden inschatten bij golf?

Hoe afstanden inschatten bij golf?

door Yannick
3 minuten leestijd
je kan golfafstanden inschatten door visuele objecten en referenties op de golfbaan te gebruiken

Eén van de moeilijkste dingen in golf is de juiste afstanden inschatten. Het maakt het tussen een goede of slechte score. Als beginner moet je nog leren dat er een golfclub voor elke afstand of slag is. Eens je afstanden kan lezen kan je de juiste club selecteren en beginnen aan de partij.

Er zijn verschillende hulpmiddelen en trukjes om de juiste afstand in te schatten. Ook op de golfbaan staan er elementen om je hierbij te helpen. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je als beginner de afstanden tijdens golf kunt bepalen.

De afstand tot het doel bepalen

De afstand tot de vlag kan je gewoon aflezen op de informatie over de golfbaan. Je zal er bijna nooit in één slag geraken, dus moet je de golfbaan opdelen in verschillende delen. Het gaat niet altijd om zo ver mogelijk slaan, golf is een stratetisch spel.

Er zijn verschillende manieren om de afstand tot het doel te bepalen. De eerste manier is het gebruik van visuele referentiepunten op de baan. Dit kunnen bomen, struiken, vlaggenstokken  of andere herkenbare objecten zijn. Kijk hiernaar wanneer je naar de volgende hole stapt. Meet je stappen uit en leer afstanden inschatten.

Een andere manier is het gebruik van een GPS-locator of een rangefinder. Een GPS-locator geeft meestal de afstand tot het midden van de green aan. Bij een rangefinder kies je zelf het object waar je de afstand van wil kennen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze apparaten niet altijd 100% nauwkeurig zijn.

Veel hangt af van het model, de functies en de beperkingen. Soms is het goed om net iets extra te investeren in een goede rangefinder die langer meegaat en meer opties biedt.

Ten slotte kun je ook de afstand tot het doel inschatten op het oog. Dit vergt wel een uitzonderlijk talent, of veel oefening zoals het geval is bij de meeste golfers. Met de tijd kun je hier beter in worden.

Tips voor beginners

Voor beginners is het bepalen van afstanden best lastig. Dat is gewoon zo. Gelukkig is dit ook waar voor andere golfers. Hier zijn enkele hulpmiddelen en tips dat je kan gebruiken om de motivatie hoog te houden:

  • Gebruik een smartphone of map van de golfbaan om afstanden te zien
  • Gebruik referenties van je dagelijkse leven; de lengte van een bus, de lengte van een voetbalveld, ….
  • Sla liever te kort dan te ver
  • Een rangefinder kan helpen, al hangt hier een prijskaartje aan vast
  • GPS-locators of een goed golfhorloge zijn handige alternatieven
  • Vraag anderen hun mening

Veelgemaakte fouten bij het bepalen van afstanden

Het is logisch, als je een foute afstand inschat zal je te ver of niet ver genoeg slaan. Een foute afstand zorgt voor foute clubselectie. Gevolgd door een onder- of overschatte poging. Liever kort dan ver kon je hierboven al lezen. Hou de bal op de green als je twijfelt. Begin je met golfen dan moet je je nog niet focussen op je score of handicap. In het begin hou je je vooral bezig met het beteren van je techniek.

Het bepalen van afstanden tijdens golf is dus van groot belang voor het behalen van goede scores, maar vooral voor je golfspel te beteren. Door gebruik te maken van visuele referentiepunten, GPS- en rangefinder-apparaten en het inschatten van afstanden op het oog, kun je als beginner de afstanden tijdens golf steeds beter leren bepalen.

Een professionele golfer vertrouwt op zijn eigen gevoel, oog en kunnen. Ja, ze hebben een caddie die alle informatie over de golfbaan weet. Maar toch zouden ze ook op hun eigen hun mannetje kunnen staan. Met afstanden inschatten op gevoel als eindbestemming raden we je aan dit zoveel mogelijk te oefenen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info