Home GearAccessoires Wat is een rangefinder in golf?

Wat is een rangefinder in golf?

Hoe werken ze, zijn er alternatieven, en zijn ze even betrouwbaar

door Yannick
4 minuten leestijd
wat is een range finder, hoe het werkt en de beperkingen tegenover alternatieven

Een rangefinder helpt je bij het inschatten van een afstand. In golf is dit zeer handig, het is een handig hulpmiddel om afstanden beter in te schatten. Het toestel werkt door een laserstraal te richten op het aangewezen doel en vervolgens de afstand te meten. Dit biedt golfers de mogelijkheid om nauwkeurige(re) afstanden te meten, wat helpt bij het kiezen van de juiste club en slagstrategie.

In dit artikel overlopen we hun gebruik, functies, beperkingen en alternatieven. Er zijn tegenwoordig ook een aantal golf-apps, maar kunnen die het wel even goed? Of kies je misschien beter voor een gps-locator? Een vraag die ik hoop te beantwoorden.

Zijn rangefinders betrouwbaar?

Rangefinders zijn afhankelijk van tijd. De tijd die nodig is voor de laserstraal, om het doel te raken en terug te kaatsen. Deze miliseconden zrogen voor een nauwkeurige berekening. Let op, beweegt je doel dan verandert de afstand. Hou een rangefinder altijd stabiel om de beste meting te hebben.

Over het algemeen zijn rangefinders zeer betrouwbaar, met een nauwkeurigheid van ongeveer +/- 1 meter. Dit is voldoende voor je slagstrategie te bepalen. Let op, praktijk en theorie zijn twee verschillende dingen. Hou rekening met weersomstandigheden die het de laser moeilijk kunnen maken.

Weersomstandigheden

Het weer kan echter invloed hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. Bijvoorbeeld:

  • Regen: Tijdens regenachtig weer kan de laserstraal van een laser rangefinder worden afgeleid door de regendruppels, waardoor de nauwkeurigheid afneemt.
  • Mist: In mistige omstandigheden kan het moeilijk zijn om de vlag te zien, waardoor het moeilijk wordt om de afstand te meten.
  • Hoge temperaturen: In zeer warme omstandigheden kan de lucht een effect hebben op de snelheid van de laserstraal, waardoor de afstand onnauwkeurig wordt gemeten.
  • Koude temperaturen: In zeer koude omstandigheden kan de batterijduur van de rangefinder afnemen, waardoor de nauwkeurigheid afneemt.

Het is daarom belangrijk om te controleren of de golf rangefinder die u overweegt goed presteert onder verschillende weersomstandigheden, zodat u zeker weet dat u nauwkeurige metingen kunt maken, ongeacht de omstandigheden op de golfbaan.

Een GPS rangefinder gebruikt satellietgegevens om de locatie van de speler en de afstand tot de vlag te bepalen.

Beperkingen van laserrangefinders

Hoewel rangefinders nauwkeurig en betrouwbaar zijn, zijn er enkele beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden.

  • Ten eerste kunnen ze de vlag niet lokaliseren als er andere objecten in de buurt zijn, zoals bomen of struiken.
  • Ten tweede kunnen de prestaties van het apparaat verminderd zijn bij slecht weer, zoals regen of mist.
  • En als derde kunnen sommige rangefinders problemen hebben met het detecteren van vlaggen op grote afstanden, vooral als de vlag zich op een heuvelachtig terrein bevindt (source).

Deze beperkingen zijn vandaag de dag nog waar, al zijn er al enkele producten met nieuwe innovatieve functies zoals hellingherkenning, temperatuur- en windsensoren.

Hellingherkenning helpt bij het bepalen van de effectieve afstand tot de vlag door rekening te houden met de hoogteverschillen op de baan. Temperatuur- en windsensoren geven informatie over de weersomstandigheden, wat invloed kan hebben op de balvlucht en de clubkeuze. En tegenwoordig heb je hybrid-rangefinders met GPS.

Alternatieven voor rangefinders

Het verschil tussen rangefinders en GPS-locators

Rangefinders en GPS-locators zijn beide handige hulpmiddelen voor golfers, maar ze werken op verschillende manieren en bieden verschillende voordelen.

Rangefinders gebruiken laserstralen om de afstand tot een specifiek doel te meten, terwijl GPS-locators gebruikmaken van satellietgegevens om de afstand tot vooraf geladen punten (tegenwoordig ook real-time) op de golfbaan te berekenen. Punten zoals de vlag, bunkers en waterhindernissen. GPS-locators zijn meestal minder nauwkeurig dan rangefinders, maar ze kunnen nuttige informatie bieden over de lay-out van de baan en afstanden tot verschillende hindernissen (source).

Kan een smartphone hetzelfde doen? – Golf-apps

Er zijn verschillende golf-apps beschikbaar met vergelijkbare functies als rangefinders en GPS-locators. Deze apps maken gebruik van de GPS-ontvanger om afstanden te berekenen en bieden informatie over de baan. Hole-by-hole beschrijvingen en tips voor het spelen, maar ook afstand tot de green of hole.

Hoewel golf-apps een interresant alternatief kunnen zijn voor rangefinders en GPS-locators, zijn ze minder nauwkeurig en kunnen ze afhankelijk zijn van een goede internet- en satelietverbinding. De apps pakken ook wat batterij in, dus een volledig golfspel zal je ze misschien niet kunnen gebruiken.

Nog niet helemaal legaal

Over het algemeen zijn rangefinders niet toegestaan in competitieve golftoernooien, volgens de regels van de golfsport.

Echter, elk toernooi kan zijn eigen regels hebben, en sommige toernooien staan het gebruik van rangefinders wel toe, mits ze geen geavanceerde functies zoals hellingherkenning bieden.

Rangefinders zijn wel toegestaan tijdens oefenrondes en vriendschappelijke spelletjes, mits de andere spelers hiermee akkoord gaan. Ben je alleen dan mag je altijd een rangefinder gebruiken. Dit wil ook zeggen dat je een rangefinder mag gebruiken om je handicap te beteren.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info