Home GearClubs Koopgids: Golfsets en waar je op moet letten

Koopgids: Golfsets en waar je op moet letten

Er zijn veel golfsets, voor beginners tot gevorderden, let goed op voor te kopen

door Yannick
6 minuten leestijd
koopgids voor golfsets en de elementen waar je op moet letten voor beginners

Een goede golfset voor beginners, en daarmee bedoel ik je allereerste golfclubs, is een belangrijke keuze. Het kiezen van de juiste clubs kan het verschil maken tussen succes en frustratie op de baan. Ga voor een te geavanceerde club dan betaal je veel en sla je slecht. Kies een model dat aangepast is aan jouw niveau.

Weet je niet waar beginnen dan kijk je beste even naar onze vergelijking van de nieuwste golfsets. Wil je zelf kunnen vergelijken dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het aantal clubs in de set, de modellen en hun budget, en de moeilijkheidsgraad van deze golfclubs.

Wat is een golfset

Een golfset is een verzameling (set) van golfclubs die speciaal zijn samengesteld om aan de behoeften van een bepaald type golfer te voldoen. Voor beginners zijn er speciale golfsets die zijn ontworpen om het gemakkelijker te maken om het spel te leren en je vaardigheden te verbeteren.

Soorten clubs in een golfset

Ondertussen kennen we de verschillende soorten clubs wel. Weet je dat niet? Hier een kleien samenvatting:

  • Drivers: Dit zijn de langste en krachtigste clubs in je tas, die je gebruikt om de bal zo ver mogelijk van de tee te slaan.
  • Fairway woods: Geschikt voor slagen vanaf de fairway en kunnen ook worden gebruikt voor lange afstanden.
  • IJzers: Voor verschillende slagen op de golfbaan, van korte tot middellange afstanden.
  • Hybride clubs: Combineren de eigenschappen van zowel fairway woods als ijzers. Ze zijn ontworpen om makkelijker te slaan en zijn een goede optie voor beginners.
  • Wedges: Speciale ijzers die worden gebruikt voor speciale korte slagen rond de green. Ze hebben een hoge loft, waardoor je de bal makkelijker kunt opheffen en nauwkeuriger kunt slaan.
  • Putters: Om de bal in de hole te slaan op de green

Kenmerken van de golfclubs

Bij het kiezen van golfclubs zijn er (voor beginners en gevorderde golfers) enkele kenmerken die belangrijk zijn om op te letten. Je kan voor elke soort golfclub naar onze koopgidsen kijken.

De belangrijkste kenmerken opgelijst:

Vergevingsgezindheid:

Vergevingsgezinde golfclubs hebben een groter clubhoofd en een grotere sweet spot, waardoor je minder snel fouten maakt bij het slaan van de bal (bron: golfinsideruk.com).

Loft:

De loft is de hoek tussen het clubhoofd en de grond. Een hogere loft helpt beginners om de bal makkelijker de lucht in te krijgen.

Flexibiliteit:

De flexibiliteit van de shaft bepaalt hoeveel buiging er in de club zit. Beginners hebben meestal baat bij een meer flexibele shaft, omdat dit helpt bij het genereren van meer clubsnelheid en afstand.

Lengte en gewicht:

De juiste lengte en het juiste gewicht van de clubs zijn belangrijk voor een comfortabele en effectieve swing. Over het algemeen geldt dat lichtere en kortere clubs beter zijn voor beginners, omdat ze makkelijker te hanteren zijn.

Kosten en budget:

Bij het kopen van een golfset voor beginners is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Ga als beginner voor een golfset met een beperkt aantal clubs. Geef niet teveel uit en kijk desnoods ook eens naar tweedehands opties.

Tweedehands golfsets:

Het kopen van een nieuwe golfset kan een flinke investering zijn, maar het is ook mogelijk om goede tweedehands golfsets te vinden voor een lagere prijs. Let bij het kopen van tweedehands clubs op de staat en slijtage van de clubs. Goed onderhouden golfclubs hebben geen vervaldatum.

Online of golfwinkel:

Golfsets zijn zowel online als in fysieke winkels te koop. Het kan nuttig zijn om naar een gespecialiseerde golfwinkel te gaan waar je advies kunt krijgen van experts en de clubs zelf kunt uitproberen. Soms hebben ze ook wat oudere golfsets liggen die aan een goedkope prijs weg mogen.

Extra opletten voor beginners

Vergevingsgezinde golfclubs zijn clubs die ontworpen zijn om je te helpen betere resultaten te behalen, zelfs als je swing nog niet perfect is. Enkele van de meest vergevingsgezinde golfclubs voor beginners zijn:

Deze sets bieden een combinatie van vergevingsgezindheid, prestaties en waarde die ideaal is voor beginnende golfers.

Golfset of aparte golfclubs kopen

Het kopen van een complete set golfclubs is vaak goedkoper en eenvoudiger dan het afzonderlijk kopen van clubs. Het nadeel voor beginners is dat je soms meer golfclubs krijgt dan je nodig hebt. Vergeet ook niet om aan tweedehands golfclubs en -sets te denken.

Een complete set is ontworpen om alle clubs te bieden die je nodig hebt om het spel te leren en te spelen. Het kopen van aparte clubs geeft je meer flexibiliteit om je set aan te passen. Je kiest dan zelf wanneer je je volgende golfclub toevoegt.

Hoeveel kost een goede set golfclubs?

Een goede set golfclubs voor beginners kan variëren van €200 tot €800, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de samenstelling van de set. Het is niet nodig om meteen het duurste model te kopen, maar het is wel verstandig om te investeren in een kwalitatief goede set die enkele jaren meegaat. Hoogwaardige premium golfsets zijn duurder. Deze kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Moet ik de golfclubs laten fitten?

Voor een beginner lijkt dit een onnodige kost. Leer eerst golfen met standaard golfclubs. Let  er natuurlijk wel op dat ze passen bij je lengte.

Clubfitting zorg ervoor dat je club speciaal aangepast wordt om beter te passen bij je lichaamsbouw, swing en speelstijl. Als je pas begint met golf en nog niet zeker weet of je langdurig betrokken wilt zijn bij de sport, kun je er ook voor kiezen om eerst een goede standaardset te kopen. Later kan je die golfclubs nog steeds aanpassen.

Golfsets voor dames en senioren

Het belangrijkste verschil tussen heren-, dames- en seniorengolfclubs zit in de lengte, het gewicht en de flex van de shafts.

  • Damesclubs zijn over het algemeen korter en lichter dan herenclubs, met meer flex om rekening te houden met de gemiddeld lagere swingsnelheden van dames.
  • Seniorengolfclubs zijn ontworpen met meer flex en een lichter gewicht om tegemoet te komen aan de afnemende kracht en flexibiliteit die gepaard gaat met het ouder worden.

In onze vergelijking van golfsets zie je ook opties voor dames.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info